Do štrajku sa plánuje zapojiť veľká časť základných a stredných škôl

06.09.2012 Bratislava

Bratislava 6. septembra (TASR) – Ochotu zapojiť sa do jednodňového výstražného štrajku prejavila zatiaľ veľká časť základných a stredných škôl. Podľa lídra Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV) Pavla Ondeka by sa malo zapojiť asi 80 percent stredných škôl v Bratislavskom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Košickom kraji, asi 70 percent v Banskobystrickom a Trenčianskom a vyše 60 percent stredných škôl v Žilinskom kraji.

Okolo 90 percent základných škôl by sa malo zapojiť v Žilinskom, 96 percent v Košickom kraji, asi 85 percent v Banskobystrickom a okolo 70 percent ZŠ v Prešovskom kraji. Odborári stále monitorujú, koľko základných škôl sa zapojí na západnom Slovensku, zisťujú tiež situáciu na vysokých školách. Lídra odborárov doteraz zistené údaje podľa vlastných slov milo prekvapili. "Ľudia to zobrali veľmi vážne, čo sme aj očakávali, lebo tá nespokojnosť hlavne v platovej otázke tam je, a najmä čo sa týka nepedagogických zamestnancov, lebo tam sú platy na hranici biedy," uviedol dnes pre TASR Ondek. To, či budú mať školáci v týchto školách vo štvrtok 13. septembra voľno, závisí podľa neho od riaditeľov. "Pokiaľ sa riaditeľovi do štrajku prihlási toľko učiteľov, že nebude môcť zabezpečiť pedagogický proces, vyhlási pravdepodobne riaditeľské voľno. Ale to je v kompetencii riaditeľov školy, my do nich nezasahujeme," povedal predseda odborového zväzu.

Štrajkový výbor zväzu mal dnes prvé celoslovenské zasadnutie v Liptovskom Mikuláši. Odborový zväz školám odporučil, aby sa v deň štrajku zhromaždili pred školou alebo vo foyer, kde by mohol vystúpiť predseda základnej organizácie a členovia štrajkového výboru. Na tomto zhromaždení budú zrejme hovoriť o cieľoch štrajku a prednesú výzvu, ktorú pripravil zväz.

Výstražný štrajk sa má uskutočniť na všetkých typoch škôl od 6.00 h do 18.00 h. O štrajku rozhodli odborári koncom augusta. Okrem nízkych platov sa zväzu nepáči návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Odborári požadujú, aby platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent. Okrem toho odborový zväz požaduje posilniť štátny rozpočet na roky 2013-2015 v kapitole školstva. Systémovo by sa podľa ich požiadaviek mali zvyšovať aj finančné zdroje investované do školstva tak, aby podiel HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ. Od štrajku odborový zväz očakáva ústretovosť zo strany vlády SR, aby sa vážne zaoberala súčasnou nepriaznivou finančnou situáciou v školstve a podhodnotením rezortu, vedy a výskumu. Presne rok pred plánovaným štrajkom pred Úradom vlády SR protestovalo okolo 9000 učiteľov.
 

Vyberte región